Warp Framework

Socket Preservation sau conservarea de creasta alveolara (ARP) este o procedură cu rolul de a reduce pierderea de masa osoasa dupa extracţie dentară, să păstreze inaltimea crestei alveolare dupa extractie. Astfel extractia dentara se face cat mai atraumatic, evitand fractura peretilor alveolari (extractia dentara duce la mici fracturi in peretii alveolei dentare). Osul dentar care nu mai este supus fortelor masticatorii transmise prin radacina dentara sufera o remodelare (reducere in inaltime si in grosime a crestei dentare). Astfel la in primele 6 - 12 luni apare o reducere in latime a crestei alveolare cu 50 % si in inaltime cu 2 - 7 mm. Majoritatea pierderilor apar in primele 4 luni pentru reducerile in latime ale crestei si cu 1 - 4,5 mm din inaltimea alveolei. Acest lucru duce la afectarea stabilitatii viitoare proteze sau la alegerea unei solutii de compromis din punct de vedere estetic (stabilitate redusa a protezelor sau dificultati de inserare a implanturilor).

Pentru aceasta LucaDent recomanda atunci cand dezideratele estetice si protetice ale pacientilor sunt mari sa se practice extractia cu pastrarea alveolei prin inserarea prost extractional a unui material de aditie osoasa sau a unei mebrane PRF> (Platelet Rich Fibrin= trombocite bogate în fibrina). Membrana PRF este o matrice autologa (provine din corp, nu provine din exterior) de fibrina bogata in leucocite, trombocite si factori de crestere, obtinut dintr-o proba de sange a pacientului, recoltata in timpul procedurii chirurgicale dentare. Proba de sange a pacientului este centrifugata in cabinet, utilizand un dispozitiv special de centrifugare, acest procedeu permitand obtinerea printr-un proces fiziologic a unui concentrat de trombocite.

PRF (Platelet Rich Fibrin = trombocite bogate în fibrina) mai poate fi considerata un concentrat de trombocite cu o valoare imunologica ridicata ce incorporeaza, sub forma unei membrane de fibrina, toate elementele dintr-o proba de 10 ml de sange implicate in raspunsul imun si vindecare.
Aplicabilitatea membranei PRF in chirurgia dentara este foarte extinsa, aducand avantaje majore interventiilor de implanturi dentare, sinus lift, extractii dentare, tratamentul parodontozei si contribuind semnificativ la vindecarea post-tratament.

Pentru implanturi dentare: inserarea imediat post-extractional a unui implant combina vindecarea post-extractionala cu faza de osteointegrare a implantului. In plus, limiteaza resorbtia osoasa si reduce riscul aparitiei perforarilor vestibulare si dehiscentelor.
Pentru interventiile de sinus lift (ridicare de sinus): densitatea si rezistenta PRF (din punct de vedere mecanic si chimic) pot ajuta structurarea grefei osoase, mai ales in cazurile zonelor protejate precum sinusul maxilar.
In cadrul parodontologiei, implantologiei si chirurgiei maxilo-faciale, agregatele trombocitare joaca rolul de agenti biologici ce asigura legatura dintre diferitele componente osoase sau legatura cu grefa gingivala. De asemenea, acestea actioneaza si ca un gel protector al zonei operate, asemanator lipiciului autolog pe baza de fibrina utilizat in trecut, unde fibrinogenul era activat prin actiunea calciului si trombinei.
Combinate cu materiale de aditie, fragmentele de PRF atrag celulele mezenchimale si ajuta la neovascularizare. Acest fapt explica osificarea rapida a grefei. Concentratia ridicata de citokine plasmatice si fibrina, exercita un efect osteogen asupra celulelor progenice iar concentratia leucocitelor continute in PRF garanteaza actiunea imuna, ce faciliteaza succesul grefelor intinse.
Pentru vindecarea postoperatorie a tesuturilor. Beneficiile utilizarii sub forma de membrane a PRF se refera la protejarea plagii fata de factorii externi, constituind o matrice ce ajuta la vindecarea rapida a marginilor incizale. In general, folosirea in cadrul tratamentelor chirurgicale dentare a membrane PRF furnizeaza o reducere perceptibila a timpului de vindecare a tesuturilor superficiale.(Sursa Dental Tribune Romanian Edition, http://www.a-prf.com/)