Offcanvas Section

When your site's screen has not enough space you can use our Off-Canvas Section. You can also add the hidden-phone module class suffix to your modules so they do not appear in the Offcanvas Section when the site is loaded on a mobile device.
+40 756 706 779 office@lucadent.ro
 • Bine ati venit pe blogul LucaDent!

Joomla Templates

Incepeti calatoria alaturi de noi cu ceva dulce! La LucaDent noi apreciem dulciurile, dar si sanatatea orala. Credem ca sfaturile si atentia specialistului nostru va poate ajuta sa va bucurati de aceste mici placeri ale vietii. LucaDent ofera o gama variata de servicii pentru a preveni si trata micile neplaceri ce pot afecta starea dumneavoastra de bine.

Read More

Chiar dacă aceștia sunt temporari, dinții copilului dumneavoastră sunt importanți și sunt încă susceptibili de leziuni odontale de tip carios. Caria dentară la sugari și copii mici o găsim adesea menționată în literatura de specialitate ca fiind caria de biberon a sugarilor sau caria copiilor mici. Copiii au nevoie de dinți puternici și sănătoși pentru a mesteca mâncarea, a vorbi și a avea un zâmbet frumos. De asemenea, primii lor dinți ajută la păstrarea spațiului pentru dinții definitivi şi alinierea lor corectă pe arcadă când aceştia erup. Este important să asigurăm o igienă dentară corectă pentru copii.

Care sunt cauzele cariilor de biberon?

Caria de biberon afectează cu precădere dinții superiori din zona frontală, dar poate să apară și la nivelul celorlalți dinți.

    Există mulți factori care pot provoca cariile de biberon. O cauză comună este reprezentată de expunerea frecventă și prelungită a dinților bebelușului la băuturi care conțin zahăr. Nu uităm de faptul că aceste carii dentare de biberon pot apărea şi atunci când copilul este pus la somn şi i se administrează produse ce conțin zahăr, sau atunci când suzeta, unsă cu miere sau zahăr, este dată acestuia pentru a-l liniști.

 

    Caria dentară este un proces distructiv cronic al țesuturilor dure ale dintelui constituind, prin complicațiile sale, cea mai frecventă cauză de pierdere a dinților. Tot ea este şi cea mai frecventă afecțiune patologică care apare la om.

    Vestea bună este că poți proteja copilul de afecțiuni carioase urmând câţiva pași simpli. Aceştia includ punerea în aplicare a unei bune igiene orale la o vârstă fragedă. Şi iată cum:

 • ștergeţi gingiile bebelușului cu un tampon de tifon curat sau lavetă după fiecare hrănire;

 • începeţi să perii dinții copilului, fără pastă de dinți, imediat ce apare primul dinte; dacă alegeţi să utilizaţi totuşi pastă de dinți, căutaţi pastele de dinți fără fluor (fluor – free);

 • curățaţi și masaţi gingiile în zonele fără dinți;

 • utilizaţi ața dentară după ce toți dinții bebelușului au apărut pe arcadă;

 • asiguraţi-vă că copilul dumneavoastră primește suficient fluor, care ajută la protejarea împotriva afecțiunilor carioase - în acest sens, trebuie să vă adresaţi dentistului pentru a vedea dacă copilul are nevoie să utilizeze un supliment;

 • programaţi vizite regulate la medicul stomatolog după vârsta de un an, deoarece acesta poate să propună mijloace suplimentare de protecție pentru copilul dumneavoastră, care pot ajuta la prevenirea cariilor dentare la copii.

Alte tehnici pentru a ajuta la prevenirea cariilor de biberon la copil:

 • Nu puneți în biberon lichide ce conțin zahăr sau sucuri dulci. Biberonul este pentru lapte, apă, formulă și soluții speciale care conțin electrolit atunci când copilul are diaree. Sucurile, amestecate cu apă, pentru a evita calorii goale, sunt o modalitate de a trezi interesului copilul dumneavoastră pentru  cănuța "sippy." Băuturile răcoritoare nu sunt recomandate pentru copii, deoarece nu au valoare nutritivă!

 • Nu permiteți niciodată copilului dumneavoastră să adoarmă cu o sticlă care conține altceva decât apă!

 • Niciodată să nu-i daţi copilului dumneavoastră o suzetă înmuiată în ceva dulce!

 • Reduceți zahărul din dieta copilului dumneavoastră, în special între mese!

    Niciodată nu e prea târziu să remediezi obiceiurile proaste! În cazul în care copilul dumneavoastră bea lichide îndulcite din biberon și/sau doarme cu un biberon, cu lichide dulci, întrerupeţi  obiceiul acum și reduceţi riscul de degradare a dinților prin diluarea treptată a conținutului biberonului cu apă timp 2 până la 3 săptămâni, iar după această perioadă, umpleţi sticla doar cu apă.

Amintiți-vă că dinții de lapte sănătoși vor duce la dinți permanenți sănătoși.

Este o procedură profilactică a cărui scop principal este de a preveni apariţia şi dezvoltarea cariilor dentare. Această zonă ce urmează  a fi sigilată reprezintă practic locul cu cel mai mare risc de apariţie a leziunilor dentare de natură cariogenă. Riscul crescut de carie se datorează în principal morfologiei  (formei) specifice ale acestor şanţuri şi fosete ce se găsesc pe suprafeţele ocluzale ale dinţilor laterali şi pe feţele orale ale dinţilor frontali. Datorită spaţiului mic ( de nivel microscopic) al acestor şanţuri şi fosete ,perii periuţelor de dinţi nu îndepărtează resturile alimentare şi microorganismele pătrunse în aceste locaşuri.

Neîndepărtate, bacteriile adunate la acest nivel, au toate condiţiile pentru a se dezvolta şi a secreta produşi de metabolism sub formă de acizi. Acizi implicaţi în demineralizarea apoi degradarea structurii smalţului dentar.  Pentru mai multe informaţii despre fenomenele care stau la baza formării procesului carios vă recomand şi “ Primele semne ale cariei dentare”.

După cum îi spune şi numele , acest tip de tratament are scopul de a sigila , sau mai bine zis izola , spaţiul dintre aceste fosete si mediul “extern” reprezentat de cavitatea bucală. Această izolare se realizează prin aplicarea unor materiale “de sigilat” cu proprietăţi de adeziune chimică.  Sigilarea alături de fluorizare  şi igiena buco-dentară fac parte din cele 3 metode de prevenire a cariei dentare propuse de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii ).

Cu toate că acest material se poate uza sau chiar îndepărta în timp , această metodă este recunoscută ca cel mai eficient tratament de prevenire a cariei dentare. În general dinţii trec prin anumite perioade în care prezintă un  risc cariogen mai mare decât de obicei. Dacă sigilarea este realizată la începutul acestor perioade de risc cariogen se asigură o anumită protecţie a ţesuturilor dentare.

Etapele de realizare a sigilării :

 • Înaintea acestei manevre este necesară o igienizare perfectă a suprafeţelor dentare pentru îndepărtarea resturilor alimentare şi a plăcii bacteriene. Bacteriile neîndepărtate dar acoperite cu acest material de sigilat prezintă potenţial de cariogeneză. 
 • În mod normal procedeul de sigilare este neinvaziv ,realizându-se fără a se îndepărta din structura dintelui. În unele situaţii clinice însă , cum  sunt dinţii cu şanţuri adânci şi înguste , care prezintă şi modificări de culoare este indicată o tehnică de lucru invazivă numită enameloplastie.  Tehnica presupune o lărgire a şantului ocluzal cu ajutorul unor freze, înainte de sigilare.
 • Pentru a se asigura aderenta sigilantului de suprafaţă dentară , înainte de aplicarea acestuia se realizează un gravaj acid al suprafeţei pe care se aplică materialul sigilant. Mai exact , se aplică o soluţie cu 35-50 % acid forforic timp de 1 minut pe dinţii permanenţi şi 2 minute pe dinţii de lapte.
 • Se aplică sigilantul în formă lichidă, apoi se polimerizează cu ajutorul lampei cu ultraviolete timp de 10-20 secunde , până când se întăreşte

  La final , se verifică înălţimea sigilării cu ajutorul hârtiei de articulaţie.

  Indicaţiile sigilării

  Sigilările dentare se recomandă a se realiza imediat după ce dinţii temporari sau / şi cei permanenţi erup. Sunt vizaţi astfel copiii cu vârste între 3-4 ani, când vine vorba de dinţii de lapte şi copiii cu vârste între 6-7 ani pentru dinţii definitivi. Având în vedere că nu toţi dinţii erup în acelaşi timp ,sigilarea nu poate avea un moment strict stabilit ci se realizează în funcţie de erupţia acestora.

  Categorii de copii care necesită în mod obligatoriu sigilare:

 • Copii cu carii multiple la nivelul dinţilor de lapte
 • Copii cu nevoi speciale (handicap psihic sau orice fel de handicap care împiedică o bună igienă a cavităţii orale)
 • Copii care consumă cantităţi mari de dulciuri
 • Sigilarea se poate realiza şi la persoanele adulte  însă nu este recomandată. Materialul de sigilat poate modifica ocluzia ( modul în care dinţii articulează unii cu alţii , senzaţia muşcăturii). Copiii se pot adapta acestei situaţii cu uşurinţă în timp ce în cazul adulţilor se poate instala bruxismul.

  “Durata de viaţă” a sigilării este cuprinsă între 2 şi 5 ani, însă sunt necesare consultaţii periodice la medicul stomatolog  pentru a verifica integritatea sigilantului. Dacă această sigilare este îndepărtată, dintele este din nou vulnerabil în faţa cariilor.

Warp Framework

Socket Preservation sau conservarea de creasta alveolara (ARP) este o procedură cu rolul de a reduce pierderea de masa osoasa dupa extracţie dentară, să păstreze inaltimea crestei alveolare dupa extractie. Astfel extractia dentara se face cat mai atraumatic, evitand fractura peretilor alveolari (extractia dentara duce la mici fracturi in peretii alveolei dentare). Osul dentar care nu mai este supus fortelor masticatorii transmise prin radacina dentara sufera o remodelare (reducere in inaltime si in grosime a crestei dentare). Astfel la in primele 6 - 12 luni apare o reducere in latime a crestei alveolare cu 50 % si in inaltime cu 2 - 7 mm. Majoritatea pierderilor apar in primele 4 luni pentru reducerile in latime ale crestei si cu 1 - 4,5 mm din inaltimea alveolei. Acest lucru duce la afectarea stabilitatii viitoare proteze sau la alegerea unei solutii de compromis din punct de vedere estetic (stabilitate redusa a protezelor sau dificultati de inserare a implanturilor).

Pagekit

Fiecare dintre noi a avut la un moment dat în viață în mâini o revistă de modă, fie că ești o femeie interesată de ultimele apariții și trend-uri ori un bărbat care își așteaptă un pic plictisit și enervat soția la o sesiune de shopping. Deși nu am dori să recunoaștem, îi invidiam într-o oarecare măsură pe cei pe care îi vedeam acolo, cu zâmbetele lor perfecte, fără fir de pată sau imperfecțiuni. Ne dorim să fim ca ei, iar unii dintre noi chiar luăm măsuri... însă nu întotdeauna pe cele mai bune.

Joomla Templates

Incepeti calatoria alaturi de noi cu ceva dulce! La LucaDent noi apreciem dulciurile, dar si sanatatea orala. Credem ca sfaturile si atentia specialistului nostru va poate ajuta sa va bucurati de aceste mici placeri ale vietii. LucaDent ofera o gama variata de servicii pentru a preveni si trata micile neplaceri ce pot afecta starea dumneavoastra de bine.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Web Analytics