Periajul dentar
Controlul plăcii bacteriene reprezintă baza profilaxiei afecţiunilor dento-parodontale. Fără o combatere eficientă a plăcii bacteriene nu se obţin succese terapeutice de durată. O bună igienă poate fi menţinută prin 2-3 periaje zilnice, manuale sau electrice.
Periajul trebuie să îndepărteze:
- Resturile alimentare
- Placa bacteriană aderentă pe dinţi
- Placa bacteriană flotantă de pe mucoase şi limbă.
Colorarea plăcii bacteriene cu o soluţie revelatoare obiectivează depozitele de placă peridentare şi oferă o motivaţie pentru periaj. Pot fi folosite: fuxina bazică, iodul, albastrul de metil, pastilele de eritrozină
Tehnici de periaj
- Periajul orizontal se realizează cu periuţa în poziţie orizontală, prin mişcări de du-te – vino şi are dezavantajul că repartizează resturile alimentare sub punctele de contact, produce recesiune şi miloliză pe canini.
- Periajul vertical se realizează cu periuţa în perpendiculară pe suprafeţele libere ale dinţilor, prin executarea de mişcări în axul longitudinal al dintelui, în direcţie cervico-incizală, dar are dezavantajul că nu curăţă zonele cervicale şi aproximale
- Periajul circular se realizează cu dinţii în ocluzie, periuţa executând mişcări circulare simultan la maxilar şi la mandibulă. Are avantajul că este uşor de realizat şi de învăţat, dar este ineficientă cervical şi aproximal. Este recomandată copiilor.
- Periajul Charters se realizează cu o perie medie cu peri rotunjiţi, care se aşează într-un unghi de 450 spre ocluzal şi execută mişcări vibratorii. Are avantajul că permite masajul gingival.
- Periajul Stillman se realizează cu o periuţă semidură, cu peri rari, care se aplică oblic la 450 spre gingival, astfel încât jumătate din peri să fie repartizaţi pe gingie, iar restul pe dinţi. Se execută o presiune până la albirea gingiei şi mişcări scurte gingivo-ocluzale. Este recomandat pentru pacienţii cu recesiuni şi abrazii cervicale.
- Periajul Bass se realizează cu o perie medie cu peri rotunjiţi, care se aşează într-un unghi de 450 spre ocluzal şi execută mişcări de scoatere activă şi insinuare în spaţiile interdentare. asigură protecţie canină şi se realizează pe grupe de 2-3 dinţi care sunt periaţi pe feţele vestibulare, orale şi în final pe feţele ocluzale, prin mişcări de translaţie.
MIJLOACE DE ÎNDEPĂRTARE A PLĂCII BACTERIENE
Periuţe de dinţi
- Capul activ are o lungime de 2-3,2 cm, care conţine 2-4 rânduri de peri, formate din 5-12 smocuri, cu o înălţime medie de 8-9,5 mm.
- Gâtul periuţei este îngust, cu o lungime de 4-7 cm, în linie dreaptă sau în unghi de 10-170, care creşte eficienţa igienizării. Poate fi simplu sau articulat.
- Mânerul periuţei este rigid, lung de 10-12 cm, cu profile care permit priza digitală.
- În funcţie de duritate există periuţe moi cu diametrul perilor de 0,2 mm, puţin eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene, dar recomandate pacienţilor cu hiperestezie. Există periuţe medii, cu diametrul perilor de 0,3 mm, eficiente având o agresivitate medie pentru colete şi gingie. Periuţele dure, au diametrul perilor de 0,4 mm, sunt agresive pentru marginea gingivală şi dentară şi recomandate pacienţilor sănătoşiPerii sunt repartizaţi în număr de 20-40 pe smoc şi pot fi:
- Naturali – proveniţi de la porc, conţin un canal medular şi au terminaţii neuniforme. Sunt friabili, receptivi la umectare, înmuiere şi contaminare bacteriană.
- Artificiali – omogeni ca formă şi dimensiune, sunt elastici, rezistenţi la rupere şi înmuiere, subţiri şi scurţi sau duri şi lungi, cu capete drepte sau rotunjite. Se schimbă de 2-3 ori pe an, atunci când capetele perilor s-au uzat
Periuţe electrice de dinţi
- Au capul mai scurt, execută un număr mare de mişcări (4200/min), liniare, circulare sau combinate din care rezultă o curăţire eficientă. Sunt indicate pentru copii cu handicap fizic sau mental, bolnavi spitalizaţi, indivizi cu manualitate deficitară şi pacienţi de ortodonţie. Sunt agresive pentru ţesuturile dento-parodontale şi restaurări.
Paste de dinţi conţin
- Apă deionizată.
- Componenta abrazivă – este reprezentată de carbonat şi fosfat de calciu, bicarbonat de sodiu, clorură de sodiu, silicat de aluminiu.
- Substanţe tensio-active cu acţiune detergentă.
- Umectanţi – glicerină, sorbitol.
- Agenţi de legare – celuloză alginat.
- Aromatizante – eugenol, mentol.
- Coloranţi, conservanţi.
- Agenţi antiplacă – clorhexidină, fosfat de amoniu, triclosan, fluoruri.
Adausuri – vitamina K, parasimpatico-mimetice
Mijloace suplimentare
- Firul dentar – este realizat din nylon, poate fi răsucit sau nerăsucit, cerat sau necerat, fluorizat sau nefluorizat. Se recomandă firul nerăsucit şi necerat. 30 de cm de fir dentar înfăşurat pe degete sau aplicat în furculiţă trec sub punctul de contact interdentar şi execută mişcări vestibulo-orale cu sprijin dentar.
Periuţele interdentare sunt de 2 feluri: unismoc, conice şi monotufe. Insinuate între dinţi, ele execută mişcări scurte vestibulo-orale, fiind indicate pentru igienizarea corpurilor de punte, aparatelor ortodontice fixe şi a furcaţiilor molare descoperite
Stimulatoare – dispozitive triunghiulare din lemn moale sau materiale plastice, folosite direct sau prevăzute cu mâner, de două tipuri: perioaid, cu secţiune circulară şi stimudent cu secţiune triunghiulară. Sunt indicate pentru igienizarea spaţiilor cu retracţie gingivală uşoară sau accentuată
Irigatore bucale– dispozitive de irigaţii intraorale, care îndepărtează placa neaderentă şi neorganizată de pe mucoasa bucală, corpuri de punte şi aparate ortodontice fixe. Vehiculează sub o oarecare presiune clorhexidină 0,2%, fluoruri, antibiotice cu spectru larg, uree. Se execută două clătiri zilnice care durează 2-3 min.
PERIAJUL PROFESIONAL
- Procedura de îndepărtare a plăcii bacteriene mature şi aderente, executată de personal calificat la şedinţele de dispensarizare a pacienţilor, cu o frecvenţă medie de 2-3 ori pe an.
- Indicată la pacienţi sănătoşi de 2-3 ori pe an, la pacienţi cu afecţiuni parodontale la 2-3 luni, înainte de sigilări şi fluorizări.
Tehnica de lucru include o etapă de uscare a dinţilor cu aer comprimat şi de aplicare a soluţiei revelatoare prin badijonaj pe toate suprafeţele dinţilor. Tabletele revelatoare tind să coloreze placa mai puţin dramatic
Îndepărtarea profesională a plăcii bacteriene necesită cupe, perii şi polipante antrenate de piesa de mână în mişcări rotatorii şi paste de profilaxie care conţin fluor şi produse detarsive de diferite durităţi.
- Se începe cu perierea feţelor vestibulare şi orale ale dinţilor de la linia mediană spre ultimul dinte prezent, folosind cupe de cauciuc, deoarece periile traumatizează gingia. Se execută sistematic mişcări apico-incizale pe fiecare dintePe suprafeţele ocluzale se folosesc periuţe ascuţite, antrenate în mişcări antero-posterioare şi circulare.
- Pe suprafeţele aproximale se foloseşte firul de flossing, care trece sub fiecare punct de contact şi se deplasează vestibulo-oral.
- Şedinţa se încheie cu o evaluare colorimetrică opţională a plăcii, pentru eventuale reveniri.
AIR FLOW
- Este o metodă eficientă de îndepărtare efectivă a plăcii bacteriene, coloraţiilor extrinseci şi a plăcii de pe aparate ortodontice fixe, mult mai rapidă decât tehnicile convenţionale, care constă în antrenarea unei pulberi ce conţine oxid de aluminiu, bicarbonat şi piatră ponce cu dimensiuni variabile de 20-50 pm, la presiunea de 7-11 atm. Necesită digă, succiune de mare viteză, sistem de filtre. Metoda nu este periculoasă pentru dinte dar poate perturba pacienţii cu afecţiuni respiratorii cronice.
DETARTRAJUL MANUAL
- Tartrul de pe suprafeţele libere ale dinţilor se suprimă prin desprinderea sa cu agăţarea şi smulgerea depozitelor în direcţie coronară, folosind trapezoidele şi foaia de mirt.
- Tartrul de pe feţele aproximale se desprinde prin mişcări de împingere vestibulo-orale pe sub punctul de contact, cu secere şi foi de mirt.
Necesită tehnică, instrumentar activ şi ascuţit şi evitarea derapării cu lezarea părţilor moi.
DETARTRAJULULTRASONIC
- Aparatul converteşte undele sonore de mare frecvenţă în energie mecanică şi vibraţie. Unităţile ultrasonice conţin rezervoare de apă, sisteme de lustruire cu apă, aer sau bicarbonat de sodiu şi vârfuri vibratoare care îndepărtează placa, tartrul şi coloraţiile extrinseci.
- Este indicat pentru îndepărtarea tartrului supragingival, a plăcii bacteriene supragingivale şi subgingivale, pentru îndepărtarea depozitelor aderente epidentare şi a coloraţiilor extrinseci şi pentru îndepărtarea cimentului după tăierea inelelor ortodontice.
- Se execută mişcări circumferenţiale eliptice pe câte 6 grupe de dinţi şi pe toate feţele, iar şedinţa se încheie cu lustruirea suprafeţelor detartrate cu cupe şi polipanturi în rotaţie şi paste de profilaxie cu spumă de mare.
DETARTRAJUL SUBGINGIVAL
- Se realizează cu instrumente de mână, după suprimarea factorilor iritativi locali şi reducerea fenomenelor inflamatorii gingivale.
- Chiuretele au părţi active în formă de seceră sau răzuşă şi realizează mişcări de scoatere activă în sens apico-gingival al depozitelor de tartru de pe pereţii dentari ai pungilor parodontale. Simultan chiuretele îndepărtează ţesutul de granulaţie de pe peretele intern al pungii parodontale până la reducerea semnificativă a sângerării.
- Suprafeţele radiculare detartrate se lustruiesc şi netezesc cu pile subgingivale, instrumentar rotativ sau ultrasonic.